Honlapunk cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztatónk itt érhető el.
  Lélekébresztő Lélekébresztő  
Kategóriák
38 gyógyító eszencia 7 csoportja
A BACH VIRÁGTERÁPIA ALKALMAZÁSI LEHETÕSÉGEI
Bach-virág Elsõsegély termékek
Edward Bach élete
MI A BACH VIRAGTERÁPIA?

Elérhetőségem
Repkó Andrea
+36(70)202-4722
repko.andrea@gmail.com

Szépnekszülettél.hu
Ugrás a kozmetikai lapraBach virág

Edward Bach élete

Edward Bach 1886. szeptember 24-én született a Birmingham melletti Moseleyben. Orvostudományi tanulmányait húsz évesen kezdte. Ezután egy londoni kórházban helyezkedett el baleseti sebészként, majd a bakteriológiai és immunológiai osztályon asszisztensként dolgozott.

1917 júliusában szervezete összeomlott. Rosszindulatú tumort távolítottak el a lépébõl. Saját kijelentései alapján következtethetünk arra, hogy ekkor már hosszabb ideje boldogtalanul, nehézségek közepette élt, és késõbb betegségét is e mélyen benne dolgozó erõknek tulajdonította. A mûtét után az orvosok csupán három hónapot adtak neki. E három hónapból tizenkilenc termékeny esztendõ lett.

Gyógyulása után élete fõ hajtóerejévé a .valódi gyógyítás. keresése vált. 1922-tõl 1928-ig a Londoni Homeopátiás Kórházban dolgozott. A megbetegedéseknél fokozott figyelemmel kísérte a pszichikus komponenseket, ami bizonyos lelki személyiségtípusok és az emberi természet reakciómódozatainak intuitív felismeréséhez vezetett.

Orvosi karrierje csúcsán visszavonult, hogy teljesen a különféle személyiségtípusok tanulmányozásának és a specifikusan gyógyító növények felkutatásának szentelje magát. Asszisztensnõjével, Nora Weeks-szel az úgynevezett .tizenkét gyógyító. közül felkutatják és feldolgozzák az elsõ kilenc virágot, majd felfedezi a sorozat három hiányzó gyógyírját is. Bach egyre érzékenyebbé, fogékonyabbá válik, ami további virágok felkutatására ösztönzi. Negatív lelki kedélyállapotokat él át, és ilyenkor talál rá a mindenkor megfelelõ növényre. Az eszencia feldolgozása és bevétele után a beteges szimptómák néhány órán belül eltûnnek. 1936-ban befejezettnek tekintette mûvét, rendszerét lezárta. A teljes rendszer 38 virágot foglal magában.


MI A BACH VIRAGTERÁPIA?

A Bach virágterápia az 1930-as években felfedezett olyan hatékony módszer, amely, hogy a növények virágaiból készült eszenciák által közvetlenül képes hatni a lelkiállapotra. A Bach-virágterápia rendszerét, amelyben 38 olyan vadon élõ virágot és növényt találunk egy angol orvos, dr. Edward Bach fedezte fel. Elsõsorban olyan gyógymódot keresett, amelynek segítségével bárki viszonylag könnyen megtalálhatja betegsége okát, és sikeresen kezelheti mind lelki, mind pedig testi bajait.

A Bach virágterápia, mint az öngyógyítás nagyszerû módszere segít megtalálni a lelki harmóniát, a megnyugvást és a békét ebben a rohanó világban. A Bach-virágterápia egyszerû és mellékhatásoktól mentes, ezért a cseppek egyre több család házipatikájának állandó részét képezik. A Bach-virágterápia sikere egyszerûségében rejlik, egyszerû, praktikus, így használata a mindennapokban bármikor áldásos hatású.

A Bach-virágterápia fõ jellemzõi:

 • A Bach-virágterápia rendszerében 38 virágeszencia található, melyek mindegyike egy-egy kedélyállapothoz társítható. A szerek kiválasztásához az egyén lelki/érzelmi állapotát kell meghatározni.
 • Az ember nemcsak test és lélek, mindenképpen rendelkezik egy transzcendentális résszel is. A betegség a test-lélek-szellem hármassága közötti harmónia megbomlásából származik, ezért a gyógyulás lehetõsége ennek a harmóniának a helyreállításával történhet, amely minden ember számára elérhetõ, hiszen önmagában hordozza annak lehetõségét.
 • A 38 eszencia viszonylag könnyen átlátható (szemben a homeopátiában fellelhetõ több ezer szerrel).
 • Hatásmechanizmusát tekintve a homeopátiával rokon jellegû, azonban a testi tünetek helyett csak az aktuális lelkiállapotot veszi figyelembe. A gyógyítás nem a testi tünetekre irányul, sokkal inkább az emberi lélek "diszharmonikus" vagy negatív állapotaira.
 • Elõképzettség nélkül is alkalmazható gyógymód, amely közvetlenül az ember energiarendszerére hat, nem pedig a fizikai testre. A Bach-virágterápia széles körben elterjedt, így egyre több család otthonában is megtalálható.
  dr. Edward Bach a Bach-virágterápia rendszerén belül csak vadon élõ növények virágait használta fel az eszenciák készítésére. A virágeszenciák oldat formájában kerülnek forgalomba, de esetenként találunk a homeopátiában ismert globulusok alakjában is.
 • Az eszenciák elõállítása, és használata egyszerû módszerekkel történik. Ilyen módszer a napoztatásos és a forralásos módszer is. Az elkészítési eljárásból fakadóan a Bach-virágterápia eszenciái speciális és mellékhatástól mentes szerek, így nem alakulhatnak ki allergiás tünetek sem, mivel nem tartalmaznak virágport sem egyéb allergizáló anyagot.
 • A Bach-virágterápia során alkalmazott eszenciák túladagolása nem lehetséges – a teljes üveg tartalmának egyszerre történõ elfogyasztása esetén sem okoz panaszokat, így a Bach-virágterápia mind a felnõttek, mind a gyermekek számára biztonságos kezelési módszer.
 • A diagnosztikai eszközök közül sokféle megoldás jöhet szóba (pl. izomteszt (kineziológia), szenzibil, inga, kártya, spontán választás, asztrológia stb.). Ám dr. Edward Bach szerint a megfelelõ szer kiválasztásához valójában semmi másra nincs szükség, csupán „józan észre”, beleérzõ képességre oda- és megfigyelésre, valamint a virágok ismeretére.
 • A Bach-virágterápia hatékony kiegészítõje lehet bármilyen terápiának is: jól kombinálható a hagyományos orvosi és a természetgyógyászati módszerekkel.


A virágeszenciák az élet számos területén alkalmazhatók:

Érzelmi problémák, a lelki egészség fenntartása és/vagy helyreállítása esetén: Valójában ez a Bach-virágterápia erõssége, hiszen dr. Edward Bach felismerve az érzelmeknek az egészségre gyakorolt hatását, már a kezdetektõl fogva kutatta, hogyan lehetne közvetlenül a lélekre hatni, azt pozitívan befolyásolni. Ha az ember valamilyen negatív lelkiállapottól szenved (például a türelmetlenségtõl, a féltékenységtõl, a dühtõl, az irigységtõl vagy a félelemtõl), akkor a Bach-virágterápia eszenciáinak segítségével helyreállíthatja belsõ egyensúlyát, s így megelõzheti, hogy komolyabb betegsége alakuljon ki.

Személyiségfejlesztés, valamint a belsõ béke megteremtésének eszközeként: Az eszenciák használata által az ember kialakíthatja a lelkében az egyensúlyt, megteremtheti a belsõ békét. A Bach-virágterápia alkalmazása révén ez még akkor is sikerül, ha az egyén hajlamos negatív érzelmi állapotok szélsõséges elõidézésére (pl.: bánat, levertség, szorongás, szégyenlõsség, félõsség, visszahúzódás, kóros önbizalomhiány stb…)

Akut és krónikus testi és lelki betegségek kiegészítõ kezelése esetén: A Bach-virágterápia módszere lehetõséget teremt az azonos betegségtõl szenvedõ emberek kezelésének különbözõségére, így a Bach-virágterápia megvalósítja a természetgyógyászat egyik jelentõs alapelvét, az egyedi, egyénre szabott kezelést. dr. Edward Bach szerint a lelkiállapotokban megjelenõ különbség mutatja, hogy elsõsorban a lélek az, amely megbetegszik, tehát azt is kell kezelni. A krónikus betegségben szenvedõk például gyakran türelmetlenné, ingerlékennyé és lemondóvá válnak. A virágeszenciák azonban reményt nyújtanak, és nyugalmat biztosítanak, s így beindulhat a gyógyulási folyamat. Manapság egyre több betegségrõl derül ki, hogy kialakulásának hátterében, jelentõs százalékban lelki eredetû zavarok állnak.

Sokk és vészhelyzetek valamint lelki stresszhelyzetek gyors és hatékony kezelése esetén: Az 5 virágeszenciából álló keverék, az Elsõsegély-csepp elsõsorban vészhelyzetekben, hirtelen jelentkezõ testi vagy lelki traumák esetén ajánlott, amikor kifejezetten gyors segítségre van szükség. Ez az eszencia rendkívül hatékonyan alkalmazható baleseteknél, a balesetek utáni megrázkódtatás enyhítésére, a mûtét utáni regenerálódás gyorsítására, allergiás rohamok vagy hirtelen fellépõ fájdalmak (fejfájás, fogfájás, menstruációs panaszok, görcsök) esetén, illetve bármilyen érzelmi trauma kezelésére.


A BACH VIRÁGTERÁPIA ALKALMAZÁSI LEHETÕSÉGEI

A legújabb kori tudományos kutatások szerint a betegségek multikauzálisak, azaz több tényezõ együttes jelenléte határozza meg a kialakulásukat. A pszichoszomatika szerint a testi tüneteken túl a lelki állapot is meghatározó, jó példa erre a stresz és annak szervezetre gyakorolt hatása. Dr. Bach felfogása alapján a bach virágeszenciák az alábbi területeken fejtenek ki kedvezõ hatást:

 • A lelki egészség fenntartása és/vagy helyreállítása (megelõzés)
 • Lelki stressz helyzetek és életkrízisek akut kezelése
 • Akut és krónikus testi és lelki betegségek kiegészítõ kezelése
 • Alkati sajátosságok felismerése és korrigálása: a személyiségfejlesztés eszközeként.
 • A Bach virágterápia redkívül jól kombinálható más hagyományos és természetgyógyászati módszerekkel, mivel a hagyományos gyógyszeres terápiák más szinten hatnak. A sokféle természetes gyógymód közül csak néhányat emelnénk ki.


A gyermekgyógyászat területén is különösen jól használható a Bach virágterápia, több okból is: a gyermekkori panaszok jelentõs része részben vagy egészben pszichés panaszokra vezethetõ vissza (egyes becslések szerint pl. a hasfájások és a fejfájások mintegy 80%-a lelki eredetû), a gyermekek érzelmei jóval egyszerûbbek és könnyebben felismerhetõek, mint a felnõtteké (pl. félelem). A gyermekek gyorsabban reagálnak a kezelésre.

Bach virágterápiával jól enyhíthetõ gyermekkori panaszok:

 • a félelem ,
 • az éjszakai bepisilés,
 • az iskolai beilleszkedési és tanulási problémák,
 • a fájdalmak jelentõs része,
 • az allergiás panaszok (asztma, ekcéma),
 • a hiperaktivitás,
 • a túlzott agresszivitás,
 • a serdülõkori krízisek stb.


A nõgyógyászati panaszok tekintélyes részénél (premenstruációs szindróma, menstruációs fájdalmak, terhességi és szüléssel kapcsolatos problémák, klimaktérium) szintén egyértelmû a pszichés kapcsolat, ezért a bach virágterápia e területen is jó hatásfokkal használható.

A pszichoterápiás kezelés kezdetén is jól használható a bach virágterápia, különösen a megrendült személyiség stabilizálására, a terápiára való felkészítésre. Alkalmazható a terápia egyes különösen problematikus vagy gyökeres változást hozó szakaszaiban és a kezelés befejezése után.

A leggyakoribb, Bach virágterápiával jól megtámogatható problémák a következõk:

 • depressziós és depresszió-szerû panaszok,
 • félelmek,
 • fóbiák,
 • szorongások,
 • pszichoszamatikus betegségek.


Az állatgyógyászatban is remekül használható, mivel állataink is érzelmi mintákkal, sajátos jellemvonásokkal rendelkeznek, amelyek nem mûködnek mindig harmonikusan. A gyerekekhez hasonlóan azonban õk is kitûnõen reagálnak a finom szerkezetû energiákra.( www.allatgyogyasz.hu ) Ezen kívül:

Méregtelenítõ módszerek
A béltisztító és böjtkúrák hatását lelki szinten támogatva a Bach virágeszenciák segítik a fizikai mérgek távozását, és megakadályozhatják a különbözõ lelki mérgek felgyülemlését. (például vadalma , “a megtisztulás virága” , mely segít legyõzni az emberben a bûnösség, piszkosság és a szennyezettség érzést)

Masszázs
A különbözõ masszázsterápiákkal való együttes alkalmazás során a Bach virágterápia használata segítheti az ellazulást, csökkenti a stresszt, és bizonyos testi megkeményedések kioldását is támogatja. Hasznos lehet például az ernyõs madártej, a szilfa, a nebáncsvirág, de még számos más virág is szóba jöhet, a beteg lelkiállapotától függõen.

Kineziológia
A kineziológia bizonyos irányzataiban gyakran alkalmaznak virágeszenciákat, segítségükkel a különbözõ stresszoldás sikeresebbé tehetõ. A különbözõ stresszoldási technikák segítségével a páciens megszabadulhat a múltbéli eseményekhez tapadó negatív érzelmi töltéstõl, majd további, otthon is elvégzendõ korrekciós gyakorlatokkal (például keresztprogramozás a két agyfélteke mûködésének integrálására) erõsíti meg az érzelmi stressz oldását


38 gyógyító eszencia 7 csoportja

1. FÉLELEMRE

1.MOLYHOS NAPVIRÁG - Rock Rose
/ A kitörés virága /
Pánik és rémület, rendkívül heves félelmi állapot.

2. BOHÓCVIRÁG - Mimulus
/ A bátorság virága /
Félénkség, bátortalanság, megnevezhetõ sajátos félelem, "félelem a világtól"

3.CSERESZNYESZILVA - Cherry Plum
/ A higgadtság virága /
Félelem a belsõ elengedettségtõl, az õrülettõl, a lelki rövidzárlatoktól, a féktelen indulatkitörésektõl.

4.REZGONYÁRFA - Aspen
/ A sejtelem virága /
Megmagyarázhatatlan, sejtelmes szorongás, elõérzetek, titkos rettegés valamiféle fenyegetõ szerencsétlenségtõl.

5.VÖRÖS VADGESZTENYE - Red Chestnut
/ Az önállósodás virága /
Túlzott féltés és aggodalom másokért, túl erõs belsõ kötõdés.

2. BIZONYTALANSÁGRA

1.KÉKGYÖKÉR - Cerato
/ Az intuíció virága /
Nem bízik az intuícióban.

2.SZIKÁRKA - Scleranthus
/ Az egyensúly virága /
Határozatlan, szeszélyes, kiegyensúlyozatlan. Véleménye és hangulata percrõl percre változik.

3.TÁRNICS - Gentian
/ A hit virága /
Szkeptikus, kétkedõ, pesszimista, könnyen csüggedõ.

4.SÜLZANÓT - Gorse
/ A remény virága /
Reménytelenség, rezignáció, a "hiszen úgysincs már értelme" érzése.

5.GYERTYÁN - Hornbeam
/ A rugalmasság virága /
Szellemi fáradság, átmeneti vagy hosszan tartó lelki erõtlenség.

6.ROZSNOK - Wild Oat
/ Az elhivatottság virága /
Határozatlan a célkitûzéseiben, elégedetlen, mert nem lel rá életfeladatára.

3. A JELEN TÖRTÉNÉSEI IRÁNTI ÉRDEKTELENSÉGRE

1.ISZALAG - Clematis
/ A realitás virága /
Ébren álmodó. Gondolatai mindig máshol jár. Kevés érdeklõdést mutat a körülötte történõ dolgok iránt.

2.JERIKÓI LONC - Honeysuckle
/ A múlt virága /
Vágyakozik az elmúlt dolgok után, sajnálkozva mereng a múlton, nem a jelenben él.

3.VADRÓZSA - Wild Rose
/ Az életkedv virága /
Közöny, apátia, rezignáció, belsõ feladás.

4.OLAJFA - Olive
/ A megújhodás virága /
Teljesen kimerülten érzi magát, rendkívüli testi-lelki fáradság.

5.FEHÉR VADGESZTENYE - White Chestnut
/ A gondolkodás virága /
Bizonyos gondolatok keringenek szakadatlanul a fejében, nem tud szabadulni tõle, belsõ monológokat és párbeszédeket folytat.

6.VADMUSTÁR - Mustard
/ A fény virága /
Mély melankolikus periódusok váltják egymást hirtelen minden látható ok nélkül.

7.VADGESZTENYERÜGY - Chestnut Bud
/ A tanulás virága /
Mindig ugyanazokat a hibákat követi el, mert nem igazán dolgozza fel tapasztalatait, így nem tanul belõlük.

4. MAGÁNYOSSÁGRA

1.BÉKALILIOM - Water Violet
/ A kommunikáció virága /
Belsõ elzárkózás, büszke visszafogottság, elszigetelõdõ fölényesség.

2.NEBÁNCSVIRÁG - Impatiens
/ Az idõ virága /
Türelmetlen, ingerlékeny, eltúlzott reakciók.

3.HANGAFÛ - Heather
/ Az identitás virága /
Önközpontú, csak magával foglalkozik, állandóan igényli a beszélgetést, "segítségre szoruló gyermek".

5. MÁS EMBEREK ELKÉPZELÉSEIVEL ÉS KÜLSO HATÁSOKKAL SZEMBENI TÚLÉRZÉKENYSÉGRE

1.APRÓBOJTORJÁN - Agrimony
/ Az õszinteség virága /
Az ember igyekszik gyötrõ gondolatait és belsõ nyugtalanságát a vidámság és gondtalanság álarca mögé rejteni.

2.KISEZERJÓFU - Centaury
/ A szolgálás virága /
Gyenge akaratú, túlzottan reagál mások kívánságaira, képtelen nemet mondani.

3.DIÓFA - Walnut
/ A világra segítõ /
Elbizonytalanodik, befolyásolható, ingatag, fõként ha új életszakaszba lép.

4.MAGYAL - Holly
/ A szívet megnyitó virág /
Bosszúság, düh, gyûlölet, irigység, féltékenység.

6. KÉTSÉGBEESÉSRE

1.VÖRÖSFENYO - Larch
/ Az önbizalom virága /
Önbizalomhiány következtében fél a kudarctól. Kisebbrendûségi komplexus.

2.ERDEIFENYO - Pine
/ Önmagunk elfogadásának virága /
Fokozott vagy alaptalan bûntudata van, szemrehányásokat tesz önmagának, bátortalan.

3.SZILFA - Elm
/ A felelõsség virága /
Múló érzés, hogy feladatai, illetve a rá háruló felelõsség meghaladja erejét.

4.SZELÍD GESZTENYE - Sweet Chestnut
/ A megváltás virága /
Mélységes kétségbeesés. Úgy véli, hogy teherbíró képessége végére jutott.

5.ERNYOS MADÁRTEJ - Star of Bethlehem
/ A vigasz virága /
Testi, lelki vagy szellemi sokkok utóhatásai, függetlenül attól, hogy valamikor régen vagy a közelmúltban történtek, "lelki vigaszt nyújtó és fájdalmat enyhítõ".

6.FUZFA - Willow
/ A sors virága /
Belsõ neheztelés, elkeseredettség, "sorsának áldozata".

7.TÖLGYFA - Oak
/ A kitartás virága /
Levert és kimerült harcos, aki mindenek dacára rendíthetetlen, és sohasem adja fel.

8.VADALMA - Crab Apple
/ A megtisztulás virága /
Belsõleg vagy külsõleg szennyezettnek, tisztátalannak, fertõzöttnek érzi magát. Túlzásba vitt rendszeretet.

7. MÁSOK BOLDOGULÁSA MIATTI TÚLZOTT AGGÓDÁSRA

1.KATÁNGKÓRÓ - Chicory
/ Az anyaság virága /
Kisajátító érzelmi igények. Mindenbe beleavatkozik, manipulál másokat, úgy érzi, nem kap elég elismerést és szeretetet.

2.VASFU - Vervain
/ A lelkesedés virága /
Túlbuzgóan ügyködik a jó cél érdekében, s közben kimeríti minden erejét, ingerlékeny és fanatikus.

3.SZOLO - Vine
/ A tekintély virága /
Domináns, becsvágyó, hatalomvágyó, "kis zsarnok".

4.BÜKKFA - Beech
/ A tolerancia virága /
Kritizálási kényszer, elõítéletek, intolerancia. Anélkül ítélkezik, hogy megpróbálná beleképzelni magát mások érzésvilágába. Vagy tartózkodik bárminemû kritikától, még a helyénvalótól is.

5.FORRÁSVÍZ - Rock Water
/ A rugalmasság gyógyírja /
Szigorú és merev nézetek, elfojtott szükségletek, túl kemény önmagához.

Elsõsegély csepp:

Az Elsosegély cseppek nevu keveréket a hagyomány szerint maga Edward Bach alkotta meg rosszullétek, ájulások, hirtelen fellépõ fájdalmak, gyengeség kezelésére. Ájulás esetén a beteg ajkaira lehet cseppenteni, vagy óvatosan a veroerek (csukló, nyak) fölötti területre masszírozni.

A keverék a következo 5 eszenciából áll:

 • Napvirág (Rock Rose);
 • Cseresznyeszilva (Cherry Plum);
 • Iszalag (Clematis);
 • Nebáncsvirág (Impatiens);
 • Ernyos madártej (Star of Bethlehem).Bach-virág Elsõsegély termékek

Elsõsegély Csepp

Alkamazható:
gyors segítség vészhelyzetekben, szorongás, félelem, pánikbetegség
hirtelen jelentkezõ testi vagy lelki traumák, sokkhatás...

Az öt alkotóelem:
Rock Rose/Napvirág: a túlzott izgalmi állapot, pánik megelõzésére, illetve
enyhítésére
Cherry Plum/Cseresznyeszilva: a a kontroll elvesztésétõl való félelem,
a kontrollálatlan fizikai tünetek
(izzadás, remegés) megelõzésére, illetve enyhítésére, belsõ feszültségre
Clematis/Iszalag: ájulás, révedezés ellen hatásos
Impatiens/Nebáncsvirág: a túlzott cselekvési kényszer, izgatottság,
türelmetlenség megelõzésére,
illetve enyhítésére, belsõ nyugtalanságra
Star of Betlehem/Ernyõs madártej: a testi vagy lelki szintû trauma mérséklésére

Használata:
3 csepp a nyelv alá /az azonnali hatás/