Honlapunk cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztatónk itt érhető el.
  Lélekébresztő Lélekébresztő  
Elérhetőségem
Repkó Andrea
+36(70)202-4722
repko.andrea@gmail.com

Szépnekszülettél.hu
Ugrás a kozmetikai lapraMI A BACH VIRAGTERÁPIA?

A Bach virágterápia az 1930-as években felfedezett olyan hatékony módszer, amely, hogy a növények virágaiból készült eszenciák által közvetlenül képes hatni a lelkiállapotra. A Bach-virágterápia rendszerét, amelyben 38 olyan vadon élõ virágot és növényt találunk egy angol orvos, dr. Edward Bach fedezte fel. Elsõsorban olyan gyógymódot keresett, amelynek segítségével bárki viszonylag könnyen megtalálhatja betegsége okát, és sikeresen kezelheti mind lelki, mind pedig testi bajait.

A Bach virágterápia, mint az öngyógyítás nagyszerû módszere segít megtalálni a lelki harmóniát, a megnyugvást és a békét ebben a rohanó világban. A Bach-virágterápia egyszerû és mellékhatásoktól mentes, ezért a cseppek egyre több család házipatikájának állandó részét képezik. A Bach-virágterápia sikere egyszerûségében rejlik, egyszerû, praktikus, így használata a mindennapokban bármikor áldásos hatású.

A Bach-virágterápia fõ jellemzõi:

 • A Bach-virágterápia rendszerében 38 virágeszencia található, melyek mindegyike egy-egy kedélyállapothoz társítható. A szerek kiválasztásához az egyén lelki/érzelmi állapotát kell meghatározni.
 • Az ember nemcsak test és lélek, mindenképpen rendelkezik egy transzcendentális résszel is. A betegség a test-lélek-szellem hármassága közötti harmónia megbomlásából származik, ezért a gyógyulás lehetõsége ennek a harmóniának a helyreállításával történhet, amely minden ember számára elérhetõ, hiszen önmagában hordozza annak lehetõségét.
 • A 38 eszencia viszonylag könnyen átlátható (szemben a homeopátiában fellelhetõ több ezer szerrel).
 • Hatásmechanizmusát tekintve a homeopátiával rokon jellegû, azonban a testi tünetek helyett csak az aktuális lelkiállapotot veszi figyelembe. A gyógyítás nem a testi tünetekre irányul, sokkal inkább az emberi lélek "diszharmonikus" vagy negatív állapotaira.
 • Elõképzettség nélkül is alkalmazható gyógymód, amely közvetlenül az ember energiarendszerére hat, nem pedig a fizikai testre. A Bach-virágterápia széles körben elterjedt, így egyre több család otthonában is megtalálható.
  dr. Edward Bach a Bach-virágterápia rendszerén belül csak vadon élõ növények virágait használta fel az eszenciák készítésére. A virágeszenciák oldat formájában kerülnek forgalomba, de esetenként találunk a homeopátiában ismert globulusok alakjában is.
 • Az eszenciák elõállítása, és használata egyszerû módszerekkel történik. Ilyen módszer a napoztatásos és a forralásos módszer is. Az elkészítési eljárásból fakadóan a Bach-virágterápia eszenciái speciális és mellékhatástól mentes szerek, így nem alakulhatnak ki allergiás tünetek sem, mivel nem tartalmaznak virágport sem egyéb allergizáló anyagot.
 • A Bach-virágterápia során alkalmazott eszenciák túladagolása nem lehetséges – a teljes üveg tartalmának egyszerre történõ elfogyasztása esetén sem okoz panaszokat, így a Bach-virágterápia mind a felnõttek, mind a gyermekek számára biztonságos kezelési módszer.
 • A diagnosztikai eszközök közül sokféle megoldás jöhet szóba (pl. izomteszt (kineziológia), szenzibil, inga, kártya, spontán választás, asztrológia stb.). Ám dr. Edward Bach szerint a megfelelõ szer kiválasztásához valójában semmi másra nincs szükség, csupán „józan észre”, beleérzõ képességre oda- és megfigyelésre, valamint a virágok ismeretére.
 • A Bach-virágterápia hatékony kiegészítõje lehet bármilyen terápiának is: jól kombinálható a hagyományos orvosi és a természetgyógyászati módszerekkel.


A virágeszenciák az élet számos területén alkalmazhatók:

Érzelmi problémák, a lelki egészség fenntartása és/vagy helyreállítása esetén: Valójában ez a Bach-virágterápia erõssége, hiszen dr. Edward Bach felismerve az érzelmeknek az egészségre gyakorolt hatását, már a kezdetektõl fogva kutatta, hogyan lehetne közvetlenül a lélekre hatni, azt pozitívan befolyásolni. Ha az ember valamilyen negatív lelkiállapottól szenved (például a türelmetlenségtõl, a féltékenységtõl, a dühtõl, az irigységtõl vagy a félelemtõl), akkor a Bach-virágterápia eszenciáinak segítségével helyreállíthatja belsõ egyensúlyát, s így megelõzheti, hogy komolyabb betegsége alakuljon ki.

Személyiségfejlesztés, valamint a belsõ béke megteremtésének eszközeként: Az eszenciák használata által az ember kialakíthatja a lelkében az egyensúlyt, megteremtheti a belsõ békét. A Bach-virágterápia alkalmazása révén ez még akkor is sikerül, ha az egyén hajlamos negatív érzelmi állapotok szélsõséges elõidézésére (pl.: bánat, levertség, szorongás, szégyenlõsség, félõsség, visszahúzódás, kóros önbizalomhiány stb…)

Akut és krónikus testi és lelki betegségek kiegészítõ kezelése esetén: A Bach-virágterápia módszere lehetõséget teremt az azonos betegségtõl szenvedõ emberek kezelésének különbözõségére, így a Bach-virágterápia megvalósítja a természetgyógyászat egyik jelentõs alapelvét, az egyedi, egyénre szabott kezelést. dr. Edward Bach szerint a lelkiállapotokban megjelenõ különbség mutatja, hogy elsõsorban a lélek az, amely megbetegszik, tehát azt is kell kezelni. A krónikus betegségben szenvedõk például gyakran türelmetlenné, ingerlékennyé és lemondóvá válnak. A virágeszenciák azonban reményt nyújtanak, és nyugalmat biztosítanak, s így beindulhat a gyógyulási folyamat. Manapság egyre több betegségrõl derül ki, hogy kialakulásának hátterében, jelentõs százalékban lelki eredetû zavarok állnak.

Sokk és vészhelyzetek valamint lelki stresszhelyzetek gyors és hatékony kezelése esetén: Az 5 virágeszenciából álló keverék, az Elsõsegély-csepp elsõsorban vészhelyzetekben, hirtelen jelentkezõ testi vagy lelki traumák esetén ajánlott, amikor kifejezetten gyors segítségre van szükség. Ez az eszencia rendkívül hatékonyan alkalmazható baleseteknél, a balesetek utáni megrázkódtatás enyhítésére, a mûtét utáni regenerálódás gyorsítására, allergiás rohamok vagy hirtelen fellépõ fájdalmak (fejfájás, fogfájás, menstruációs panaszok, görcsök) esetén, illetve bármilyen érzelmi trauma kezelésére.